“Gospodaru moj, znanje mi povećaj!” رَبِّ زِدْنِي عِلْمًا 

Početak mektebske nastave; nedjelja 15. septembar, 2024. godine

Poštovani roditelji, cijenjena braćo i sestre!

Djeca su za roditelje velika blagodat, ali i veliko iskušenje i velika obaveza. Šta ima ljepše i dragocjenije od zdrave, obrazovane i lijepo odgojene djece? Svi će ovo priznati, ali će samo mali broj roditelja bdjeti nad svojom djecom kao nad najvećom dragocjenošću.

Teško je shvatiti roditelje koji misle da su odužili dug prema svojoj djeci ako im ostave kuću, stan, vikendicu, skupocjeno auto, a zanemare odgoj i obrazovanje.

Ipak, krenimo od pretpostavke da nisu svi roditelji nemarni i da se većina roditelja brine za obrazovanje i odgoj svoje djece.

Kur’an Časni nas, preko primjera mudrog Lukmana, uči kako treba odgajati svoju djecu. “O sinko moj, ne smatraj druge Allahu ravnim, mnogoboštvo je, zaista, velika nepravda.”(Lukman, 13)

“O sinko moj, dobro ili zlo, teško koliko zrno gorušice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allah će na vidjelo iznijeti, jer Allah zna najskrivenije stvari, On je sveznajući.” (Lukman, 16)

“O sinko moj, obavljaj namaz i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od rđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi – dužnost je tako postupiti. (Lukman, 17) 

I, iz oholosti, ne okreći od ljudi lice svoje i ne idi zemljom nedmeno, jer Allah ne voli ni gordog ni hvalisavog. (Lukman, 18)

U hodu budi odmjeren, a u govoru ne budi grlat; ta najneprijatniji glas je revanje magarca!” (Lukman, 19) 

Kamo sreće da svi mi koji smo roditelji sa ovakvom pažnjom i ljubaznošču savjetujemo svoju djecu.Teško je shvatiti roditelje koji misle da će im djeca, sama od sebe, bez njihovog truda i odricanja, postati i izrasti u ono što svi roditelj žele –  da budu njihov ponos i dika.

Muhammed, a.s., naš najbolji uzor, rekao je da “ne može roditelj ostaviti, niti pokloniti svome djetetu ništa bolje od lijepa islamska odgoja.” (Tirmizi)

Ko će naučiti djecu da budu odgojeni i da budu ljudi? Ko će naučiti djecu da budu pošteni majstori, a ne samo majstori? Ko će naučiti djecu da se bude odgovoran, povjerljiv, častan, iskren, ljubazan, bogobojazan…? Ko će naučiti djecu da se, jednom riječju, bude moralan.

Kakva je korist ako nam je dijete i obrazovano i vrijedno ali nije odgojeno i nema ispravan i zdrav svjetonazor.

Ovdje mekteb, koji je obično u sklopu ili blizini džamije, stupa na scenu. 

U mektebu će djeca, s jedne strane, pred svojim muallimom, u društvu druge muslimanske djece, učiti šta im je halal – dozvoljeno, šta haram – zabranjeno, šta im je obavezno a šta preporučeno. Učiće o lijepom islamskom ponašanju, kao što će učiti i o slavnoj muslimanskoj prošlosti.

Mektebi su preživijeli sve ratove i sve režime. Doduše, nekada se na njih nije blagonaklono gledalo, ali su, ipak, otvarali vrata djeci željnoj znanja o vjeri.

Mektebska nastava po kalendaru za 2024. godinu počinje u nedjelju, 15. septembra.

Sa posebnim osjećajem zadovoljstva i odgovornosti želimo da Vas zamolimo da šaljete svoju djecu i unučad na mektebsku nastavu u naše mektebe.

Na kraju, molim Uzvišenog Boga da budemo odgovorni i uzorni roditelji i staratelji, da nam podari hajirli djecu i unučad, te podari nam uspjeha u svakom hajirli poslu. AMIN.

Svim roditeljima,djeci i muallimimima želimo uspješan rad i mnogo uspjeha u predstojećoj mektebskoj godini.

Upravni Odbor BIC